Weekend la Sibiu

Sibiul este un oraș care te privește prin ochii fiecărei case și care te hipnotizează la fiecare pas cu frumusețea lui, cu o istorie de peste 900 de ani care îmbină vechiul și modernul într-un mod magic. Te simți blocat în timp și spațiu.

Pentru această călătorie în trecut și cultură este indicat să stai în centrul vechi din interiorul cetății care te înconjoară cu spiritul medieval.

Interioarele sunt calde, primitoare și te îmbie la visare. De data aceasta am ales cazare la Kaya Studio întreținut de o gazdă privată.

Sibiul a fost declarat în 2007 capitală culturală europeană, organizându-se în prezent peste 100 de evenimente culturale împărțite pe parcursul unui an, fiind totodată și un centru muzeal foarte apreciat, aici găsindu-se primul muzeu, din România și din estul Europei, în interiorul Palatului Brukenthal.

Cele cinci muzee: Muzeul Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie a Farmaciei și Muzeul de Vânătoare care alcătuiesc Muzeul Național Brukenthal se pot vizita la un preț de 120 lei de persoană.

Am ajuns la Sibiu în timpul Festivalului de film Astra, organizat în perioada 15-22 octombrie, la ediție aniversară de 30 ani.

Am ales să vizionăm proiecții cross-media 360 de grade care folosesc tehnologii creative, într-un cinema neconvențional de tip dom.

În centrul istoric ești fascinat de casele vechi, viu colorate și descoperi pe rând principalele atracții: zidurile de apărare ale orașului medieval, turnurile breslelor, Piața Mică, Podul Minciunilor, Piața Mare, Turnul cu Ceas.

În Sibiu conviețuiesc mai multe religii în pace și respect reciproc, astfel că în centrul istoric găsești la distanță mică una de cealaltă Catedrala Ortodoxă, Catedrala Evanghelică, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, Biserica Reformată și o sinagogă care impresionează fiecare prin măreția ei.

Exterior Catedrala Ortodoxă
Interior Catedrala Otodoxă
Exterior Catedrala Evanghelică
Interior Catedrala Evanghelică
Interior Biserica Romano-Catolică

Am urcat în Turnul din Catedrala Evanghelică unde prin cele patru turnulețe peisajul se deschide cu o vedere panoramică asupra orașului și a munților.

Ajunsă iarăși cu picioarele pe pământ, m-am lăsat vrăjită de muzică, de peisaj și de atmosferă.

Spre seară am poposit la Baia Populară din Sibiu aflată într-o clădire cu o structură arhitectonică copie a Băii Muller din Munchen. Intrarea la piscină este de 25 lei/adult pentru un interval de o oră și jumătate, iar rezervările se fac online.

Pentru cină poți alege din multitudinea de restaurante care te atrag prin ambianța placută și prin varietatea de mâncăruri tradiționale specifice zonei.

O plimbare la pădurea Dumbrava te introduce în tradițiile românești prin Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA care se află aici. Dacă îți plac animalele, poți vizita și prima grădină zoologică din România.

În drumul de întoarcere spre București am oprit la Casa Mărului din Cisnădioara, un domeniu cu o livadă de meri, restaurant și cazare.

M-am răsfățat cu suc de mere presat la rece și ștrudel de mere, am admirat expoziția de mobilier vechi din restaurant, am făcut o plimbare prin livadă și am stat pe o băncuță la umbră admirând peisajul.

Trăiești într-o zi cât alții în șapte. Nu realizezi cum trec orele, iar ziua se termină și pleacă pe furiș. Nu îți ajunge timpul să faci tot ceea ce ți-ai propus, dar este destul cât să te regăsești pe tine însuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *