LEFKADA-insula unde cu siguranță revii

Dacă vrei să te bucuri de mare și soare, cu temperatura apei caldă și vreme confortabilă, alege Grecia în lunile mai-iunie sau septembrie-octombrie. Dintre toate locurile și insulele grecești pe care le-am vizitat, insula Lefkada mă atrage ca un magnet să revin iar și iar. Este o destinație pentru cei cărora le place liniștea și relaxarea în natură, cu sate pescărești, plaje sălbatice care se întind pe câțiva kilometri și unde se întâlnește muntele cu marea. Situată pe coasta de vest a Greciei, insula Lefkada este ușor accesibilă întrucât poți ajunge direct cu mașina, traseul fiind de aproximativ 1000 km din București. Este legată de continent printr-un tunel subacvatic construit pe sub Marea Ionică și un pod mobil peste canalul Drepanos, astfel că nu e nevoie de feribot. Drumul îl poți parcurge în 14-15 ore cu scurte opriri sau poți împărți traseul pe două zile, cu oprire de o noapte în Bulgaria sau Grecia.

Am revenit la întâlnirea anuală cu insula pentru a șasea oară. Ca de fiecare dată, am ales cazare intermediară la hotelurile din localitățile aflate în apropierea trecerii punctului de frontieră Kulata (BG) – Promachonas (GR):

  • Sandanski – oraș cochet și liniștit, vestit în Bulgaria prin izvoare minerale termale, cu cea mai mare temperatură medie anuală din Bulgaria (19,7°C), situat la 25 km distanță de granița cu Grecia;
  • Melnik – cel mai mic oraș din Bulgaria, rezervație arhitecturală cu clădiri monumente culturale, renumit pentru piramidele naturale din nisip;
  • Bansko – stațiune populară de ski în Bulgaria;
  • Pe malul lacului Kerkini în Grecia.

Pentru Bulgaria se plătește o taxă de drum (în valoare de 9 leva pentru weekend, 13 leva o săptămână și 27 leva pentru o lună) care se poate achita online sau la benzinării. În Grecia există taxă de autostradă care însumează aproximativ 17 euro pe sens, se poate achita cu cardul sau numerar în stațiile special amenajate pe autostradă.

De îndată ce treci podul mobil peste canalul Drepanos, mergi pe un dig 1,5 km și te întâmpină gălăgioasa capitală a insulei, Lefkada Town, un orășel de 10.000 de locuitori cu un port mare în care poți admira ambarcațiuni, case în stil venețian și taverne presărate de-a lungul unei promenade generoase.

Lefkada este o insulă predominant muntoasă, astfel că distanțele mici se parcurg în timp mai ridicat pe drumurile care șerpuiesc de-a lungul coastei sau în interiorul insulei. Peisajul este pitoresc, un amestec de păduri de pini, plantații de măslini, chiparoși și leandri, pe fundalul stâncilor golașe care ating 1182 m în vârful Stavrota care este cel mai înalt punct de pe insulă.

De cele mai multe ori am preferat cazarea în zona localităților Nidri/Geni, un golfuleț port natural situat pe coasta de est a insulei, înconjurat de o aglomerare de insulițe, printre care și insula Skorpios care a aparținut faimosului armator grec Aristotel Onassis.

Nidri este o stațiune animată, cu un port de unde pleacă majoritatea vaselor care fac excursii de o zi in jurul insulei sau la diferite plaje și peșteri, precum și feribotul care merge către insulele Meganisi și Kefalonia.

Anul acesta am ales să ne cazăm în satul pescăresc Vasiliki, devenit în timp o stațiune populară din Lefkada, situat în sudul insulei de unde ajungeam în aproximativ 30 de minute pe minunatele plaje din vestul insulei. În Vasiliki există o promenadă cu numeroase taverne pe malul mării, magazine cu suveniruri si marketuri, iar pentru cei curajoși un club de windsurf. Cele mai apreciate de către turiști, pe care le-am testat și noi sunt Taverna Vagelaras, Pondi Family Restaurant și The Old Plane Tree. Plajă poti face în Vasiliki sau Agiofili Beach, un golfuleț amenajat cu șezlonguri, cu apă clară, turcoaz, stânci și mulți pești printre care înoți.

Pe insulă există mai multe fabrici de ulei de unde poți achiziționa ulei de măsline extravirgin sau alte produse specifice grecești: miere de pin, de stejar sau de portocale, măsline, vin, ouzo și săpunuri. Noi am fost la fabrica de ulei Sklavenitis care se află la câțiva kilometri de Vasiliki.

În fiecare zi mergeam la o altă plajă ca să descoperim cât mai mult din coasta de vest. Aceasta se remarcă prin plajele sălbatice, probabil cele mai frumoase din Grecia, apa clară cu nuanțe amețitoare de turcoaz, stâncile acoperite de vegetație care coboară în mare, pădurile de pini care te însoțesc tot drumul, pietricele albe care se încălzesc la soare si pe care poți face terapie, pești de mărimi și culori variate pe care ii poți admira cu masca de snokerling. Peisajul este unul care îți taie răsuflarea, iar la sfârșitul zilei apusul în mare îți încălzește privirea și sufletul. Închei o zi hipnotizat, cu gândul că te întorci și mâine.

În ordinea preferinței mele, cea mai frumoasă dintre plajele de pe coasta de vest este Porto Katsiki, apoi Kavalikefta, Megali Petra, Mylos Beach, Egremni, Gialos Beach și Kathisma. Accesul la plajă se face cu mașina pe drumuri înguste și șerpuite. Plajele au parcări private, taxa fiind de 10 euro pe zi. Ai nevoie de încălțări de apă, umbrelă și multă cremă de soare.

După o zi lungă cu mult soare, culori amețitoare și miros de vegetație care te îmbăta, urma un sfârșit de zi apoteotic, lumina și peisajul se schimba treptat, turcoazul transformându-se în nuanțe de galben-portocaliu. Admiram pe nerăsuflate acest spectacol luând cina la Taverna Oasis situată într-o pădure de pini pe coasta de vest.

Încărcați cu energie, iubire și speranță ne-am întors ca de fiecare dată din călătorie cu gândul că vom reveni la întâlnirea anuală cu Lefkada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *