În vizită la Sfântul Nectarie din Eghina

Cel mai frumos cadou pe care îl pot face Sfântului de ziua lui este să vă vorbesc despre minunea pe care a înfăptuit-o și pe care am trăit-o cu tot sufletul și trupul.

„L-am cunoscut” pe Sfântul Nectarie în anul 2006 la o vârstă la care nu “cochetam” cu biserica. La îndemnul unei colege am pășit sfioasă pentru prima dată în biserica Mănăstirii Radu Voda din București. Moaștele Sfântului Nectarie m-au întâmpinat cu o lumină strălucitoare. A fost dragoste la prima vedere! Am revenit, pentru o vreme, la întâlnirea cu Sfântul în fiecare vineri, cu inima plină de iubire si cu speranță.

Pandemie, panică, durere. Am fugit iar la Sfântul Nectarie care mă aștepta răbdător ca întotdeauna să ajung la întâlnire. După un an de suferință fizică, am reușit să îl vizitez la el acasă de Paște.

Ca să ajung pe insula Eghina am mers până la Atena cu avionul, a urmat un metrou direct până în portul Pireu și de aici am luat ferryboat-ul până în portul Eghina Town care este capitala insulei. Mănăstirea se află în interiorul insulei la 7 km distanță de Eghina Town și poți ajunge în 10 minute cu bus-ul sau cu taxi-ul.

Am ajuns la Mânăstire în Vinerea Mare. Liniștea domnea peste tot locul care se pregătea în tăcere de marea sărbătoare. Cu pași grăbiți m-am îndreptat către biserica nouă Sfântul Nectarie situată la poalele dealului și care a fost construită între anii 1973-1994.

Aici se află într-o raclă de argint mâna dreaptă a Sfântului. Emoțiile m-au copleșit și imediat am simțit căldura îmbrățișării cu Sfântul.

De aici am urcat pe o cărare străjuită de flori înmiresmate și multă verdeață până la biserica veche Sfânta Treime sau Sfântul Nectarie pe care sfântul a construit-o cu ajutorul ucenicilor și a monahiilor începând cu anul 1904.

Lângă biserica veche se află capela cu mormântul sfântului Nectarie la umbra unui pin plantat de Sfântul.

Se zice că dacă stai cu urechea pe mormântul Sfantului Nectarie auzi pașii și bastonul Sfântului care vine să îți asculte rugăciunea și să te ajute. Așa m-a întâmpinat Sfântul Nectarie și m-a condus prin locurile în care a viețuit.

Chilia Sfântului Nectarie este mică, simplă, dar luminoasă si însuflețită. Sfântul Nectarie a locuit 12 ani în Mânăstire începând cu anul 1908 când a venit ca și duhovnic. Aici găsesc biblioteca și biroul unde Sfântul a studiat și a scris, hainele pe care le-a purtat, obiecte de uz zilnic și poze alături de monahiile pe care le păstorea. Pășesc pe o ușiță în cămăruța unde sfântul se ruga și dormea. Închid ochii și ies din realitate. Ajung într-un tărâm al bucuriei și iubirii. Lacrimile mi se preling pe obraz. Asta e fericirea! Îngenunchez și stau așa minute în șir. Sunt una cu totul.

Sfântul Nectarie a murit în anul 1920 la spitalul Areteion din Atena după 50 de zile de suferință. În drum spre Eghina unde trebuia să fie înmormântat Sfântul pentru a respecta dorința acestuia, trupul neînsuflețit este lăsat întreaga noapte de 9 Noiembrie în fața ușilor închise ale bisericii Sfânta Treime din Pireu întrucât nu i s-a permis accesul în biserică.

Slujba de Înviere s-a oficiat în Biserica veche. Aici se găsește capul sfântului și părticele din Moaștele Sfântului Nectarie.

Paștele se sărbătorește în Grecia cu mare fast, artificii și zgomot de petarde. Astfel că eu am avut răgaz să stau singură cu Sfântul Nectarie aproape toată noaptea de Paște și să-i povestesc necazurile mele.

În fiecare zi petrecută pe insulă am ajuns la Sfântul Nectarie și m-am rugat. Chiar din prima zi am cunoscut-o pe monahia Anastasia, o măicuța blândă și sfioasă cu care am vorbit o vreme. Simțeam că Sfântul îmi vorbește prin dânsa și îmi dă sfaturi. Mi-a spus să îl chem de fiecare dată când sunt în impas și el va veni să mă ajute. Mi-a povestit cum apare deseori în curtea bisericii și stă de vorbă cu oamenii. Coincidență sau nu, numele dat de părinți Sfântului Nectarie a fost Anastasios.

Ajunsă acasă, cu răbdare și cu credință am citit acatistul Sfântului Nectarie timp de patruzeci de zile si m-am miruit cu ulei Sfințit din Eghina. Monahiile de la Mânăstire s-au rugat și ele în acest timp. Peste 40 de zile durerea a dispărut aproape complet. După un an și patru luni de suferință și durere, viața mea a revenit la normal. Sfântul Nectarie a înfăptuit minunea pentru care m-am rugat!

Mulțumesc Sfântule Nectarie pentru minunile pe care le înfăptuiești în fiecare clipă!

Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina îl poți citi aici / îl poți asculta aici sau aici. Amin!

5 thoughts on “În vizită la Sfântul Nectarie din Eghina

  1. Adevărat ! Multumesc pentru împărtășirea făcută ! Sfântul Nectarie, marele făcător de minuni să ne păzească cu sfintele sale rugăciuni ! Amin !

  2. Mulțumesc pt cuvintele superbe. Am citit cu dragoste acum câțiva ani cartea cu toată viața Sfântului. Anul acesta sper din suflet să ajung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *