Mănăstiri din jurul Bucureștiului

Fiecare clipă petrecută în fața unei icoane sau unui sfânt aduce bucurie sufletului. Sufletul își găsește pacea și liniștea, se reîntregește și se descoperă pe sine. Toate rugăciunile îndreptate către Maica Domnului, Domnul Nostru Isus Hristos și Sfinți au prins contur, așa că vă îndemn cu iubire să alegeți calea mântuirii.

Pe o rază de 80 km în jurul Bucureștiului se găsesc numeroase lăcașuri de cult printre care amintesc: Mănăstirea Cernica, Mănăstirea Snagov, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Comana, Mănăstirea Delta Neajlovului, Mănăstrirea Ghighiu, Mănăstirea Sarmucășești, Mănăstirea Căldărușani, Biserica Sfântul Nicolae Mihăilești, Mănăstirea Pissiota, Mănăstirea Țigănești, Mănăstirea Nicolae Sitaru (Balamuci), Mănăstirea Plătărești, Biserica Letca Nouă, Mănăstirea Drăgănești-Vlașca, Mănăstirea Verbila și Biserica de lemn Schitul Cricov de la Urlați-Jercălăi.

Cea mai veche așezare monahală din nordul Codrilor Vlăsiei se află pe insula Snagov, datând din sec. XIII-XVIII.

Câțiva călugări de la Sihăstria Snagov întemeiază Sihăstria Căldărușani sec. XV-XIX. În anul 1940 este adusă în mănăstire icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Totodată, aici se află spre închinare o raclă care conține fragment din lemnul sfintei cruci și părticele din sfinții: Sf. Mc. Elefterie, Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Paraschevi, Sf. Mc. Marina, Sf. Mc. Teodosie, Sf. Mc. Stelian, Sf. Mc. Anastasia, Sf. Mc. Teodor Tiron, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sf. Mc. Haralambie, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Mc. Artemie, Sf. Mc. Lavru, Sf. Mc. Petru, Sf. Arhid. Ștefan.

A treia sihăstrie înființată pe Ostrov sec. XVI-XVIII este cea de la Cernica. Aici se găsesc spre închinare moaștele Sfântului Calinic de la Cernica și moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe.

Ansamblul monahal sub formă de cetate de la Cernica este ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic fost stareț al mănăstirii în perioada 1820-1850.

Sfântul Ierarh Calinic a ridicat în anul 1834 și biserica de la Mănăstirea Pasărea ca și capelă de cimitir.

Mănăstirea Comana, ctitorie a domnitorului Vlad Țepeș în anul 1461, se află la o distanță de 40 km de București. Biserica adăpostește spre închinare racla cu moaștele Sfintei Ecaterina și raclă cu părticele din Sfântul Nectarie, Sfântul Nicolae și alți sfinți.

În județul Teleorman la 60 km de București se află Mănăstirea Drăgănești-Vlașca. În biserică se găsește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, precum și particele din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena și Sfântului Ioan Botezătorul.

În județul Prahova la 80 km de București se găsește Mănăstirea Vărbila, ctitorită în perioada 1541-1545 de către Radu Paisie domn al Țării Românești, bunicul lui Mihai Viteazul. Marele voievod, în drumul său spre Ardeal, s-a rugat în sfânta mănăstire.

La câțiva km de Mănăstirea Vărbila se găsește Mănăstirea Jercălăi unde se remarcă biserica de lemn în stil transilvănean.

Biserica de la Letca Nouă din Giurgiu unde se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni care plânge cu lacrimi de mir.

Doamne Isuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!

Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *